‘Werkse morgen!” is het mooiste om tegen iemand te kunnen zeggen’

21 januari 2019 - Algemeen

Henriëtte Waaijenberg, WERQ Personeelsdiensten

WERQ is een uitzendbureau dat meer doet dan mensen aan het werk helpen. Uit grote maatschappelijke betrokkenheid is Henriëtte Waaijenberg, een van de tien gezichten van WERQ Personeelsdiensten, betrokken bij Het platform Financiële Redzaamheid. ,,Wat we met het platform willen bereiken is mensen met schulden sneller helpen. Daarnaast van preventie tot nazorg een beeld krijgen wie wat doet. Veel werkgevers weten nog niet dat zij en hun werknemers terecht kunnen bij Loket Geldzaken in Hoogeveen voor hulp.

Wekelijks kunnen zomaar zo’n tien loonbeslagen op de deurmat van WERQ vallen. Dan kan het gaan om een flexwerker met één loonbeslag, maar ook om iemand die met twee kleine kinderen voor een huisuitzetting staat. ,,Er is vaak het vooroordeel dat de loonbeslagen vooral bij lager opgeleiden zouden voorkomen, maar dat idee heb ik niet”, nuanceert Waaijenberg. ,,Het komt in alle lagen van de bevolking voor, van hoger opgeleid tot mensen zonder startkwalificatie. En er zitten allerlei oorzaken achter zoals drugsproblemen maar ook pure pech.”

 

Meer doen

Helpt het gemiddelde uitzendbureau mensen alleen aan werk, het team van WERQ probeert mensen daarnaast zo goed mogelijk door te verwijzen voor de juiste hulp. Of het nu om laaggeletterdheid, opleidingsmogelijkheden of schulden gaat. ,,Grote schulden zorgen vaak voor minder concentratie op het werk en een gevoel van terneergeslagenheid. Uit zichzelf praten mensen niet gemakkelijk over schulden”, weet Waaijenberg uit ervaring. ,,Maar vertel ik dat we als uitzendbureau meer willen doen dan alleen maar iemand aan een baan helpen, dan worden mensen toch opener om het erover te hebben en naar oplossingen te zoeken.” Ons doel is altijd om werkzoekenden duurzaam te plaatsen. En als we dan tegen iemand ‘Werkse morgen!’ kunnen zeggen, dan is dat het mooiste dat er is.”

Wie doet wat

Zelf wist Waaijenberg lang niet dat ze flexwerkers voor verdere hulp naar Loket Geldzaken in Hoogeveen door kon sturen. Iets dat nog steeds veel andere werkgevers ook niet weten. Het is een van de speerpunten van het platform: van preventie tot nazorg een beeld krijgen van wie nu eigenlijk wat doet. ,,Wat spreken we met elkaar af en wat kunnen we richting werkgevers communiceren zodat werknemers eerder en sneller geholpen worden?”, vraagt ze zich hardop af. ,,Ik vind het heel belangrijk dat er één punt voor werkgevers komt waar ze hun zorg neer kunnen leggen.” De praktijk leert namelijk dat er een vrij grote groep mensen is die hulp bij de administratie kan gebruiken. ,,Juist het Loket Geldzaken is er ook voor zaken als: Krijg je alle toeslagen waar je recht op hebt? Kun je hulp gebruiken bij die brief die je gekregen hebt en die je echt niet snapt?  Ik zou willen dat alle inwoners van Hoogeveen weten dat je naar dit loket kunt gaan.”

Henriette Waaijenberg

Huiskamer

Het kantoor van WERQ is niet voor niets ingericht als een huiskamer die uitstraalt ‘kom maar binnen’. ,,Bij ons krijg je een kop koffie en besteden we tijd aan jou als mens. We vragen werkzoekenden waar ze blij van worden en kijken dan we wat we voor iemand kunnen doen.” Speciaal voor moeders wordt er gekeken naar werkmogelijkheden onder schooltijd. Daarnaast is WERQ samen met gemeente Hoogeveen/De Wolden bezig om statushouders te helpen bij het vinden van een baan en het volgen van Nederlandse les. En in samenwerking met meerdere gemeenten probeert WERQ te bemiddelen tussen werkgevers en mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Alle projecten maken duidelijk dat het team van WERQ zich realiseert dat werk meer dan salaris is.

,,Het is ook een stap uit een sociaal isolement. Het geeft voldoening als iemand zijn geluk vindt. Laatst kwam iemand met een doos gebak bij ons binnen omdat ze een vast contract had gekregen. Dat we maatschappelijk betrokken kunnen ondernemen is fantastisch!”