Gemeente Hoogeveen wil alle kinderen kans geven om mee te doen

12 april 2019 - Algemeen

Hoogeveen – Meer dan 100 partijen – waar onder gemeente Hoogeveen – hebben een convenant ondertekend waarmee ze beloven om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van de effecten van kinderarmoede. Winkels, verzekeraars, gemeenten en producenten zetten zich allemaal in om gezinnen in armoede heel praktisch te helpen.

De Alliantie Kinderarmoede wil ervoor zorgen dat er in 2030 geen kinderen meer hinder ondervinden van de effecten van kinderarmoede. Op dit moment groeien in Nederland maar liefst 378.000 kinderen en jongeren op in armoede. Dat is 1 op 9 kinderen.

ARMOEDE SIGNALEREN

De gemeente Hoogeveen wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren, ook al hebben ze hinder van financiële problemen – toch kunnen meedoen aan de maatschappij en sociale activiteiten. Daarvoor is het allereerst nodig dat armoede gesignaleerd wordt en ook bespreekbaar gemaakt. Zo kan aan de juiste mensen help geboden worden. Het is hiervoor nodig ogen en oren in de gemeenschap te hebben om op de juiste plaatsen hulp te kunnen bieden.

MEEDOEN

Met het Hoogeveense kindpakket kunnen kinderen bijvoorbeeld naar het zwembad, hun fiets laten onderhouden, een ID-kaart kopen en lid worden van de speelo-theek. De gemeente helpt ook via het Jeugdfonds sport en cultuur, waardoor kinderen kunnen sporten en cultuurlessen kunnen volgen. Ook ondersteunt de gemeente Stichting leergeld, die er ook voor zorgt dat kinderen kunnen ‘meedoen’, bijvoorbeeld door het verstrekken van een fiets of een laptop.

STRESS DOOR ARMOEDE

Leven in armoede en met schulden heeft grote invloed op het leven. Het kan leiden tot chronische stress. En dat heeft invloed op het gedrag. Met inzet van de hulpmethode Mobility mentoring wil de gemeente coaching (mentoring) bieden die uitgaat van gelijkwaardigheid en die eraan bijdraagt dat mensen weer doelgerichter gaan handelen. Deze aanpak helpt mensen dus om hun financiële en sociale problemen aan te pakken, met als doel een economisch zelfredzaam leven.

IN SAMENWERKING

Samen kun je meer bereiken dan alleen. Daarom heeft de gemeente het landelijk convenant ondertekend. En het geldt binnen onze gemeente ook. Wethouder Gert Vos: ‘De samenwerking begint bij de kinderen en jongeren die opgroeien in armoede. Met hen willen we in gesprek over oplossingen. Verder stimuleren we de verschillende organisaties die actief zijn op dit gebied om samen te werken en hun aanbod op elkaar af te stemmen‘.

Bron: https://regionieuwshoogeveen.nl/17578/gemeente-hoogeveen-wil-alle-kinderen-kans-geven-om-mee-te-doen/

Gemeente Hoogeveen wil alle kinderen kans geven om mee te doen