Hoogeveen: bestrijding armoede en schulden door wegnemen stress

12 april 2019 - Algemeen

Hoogeveen gaat per direct mensen helpen die door armoede en schulden zijn vastgelopen en door langdurige stress niet in staat zijn daar verbetering in te brengen. De aanpak moet leiden tot meer zelfredzaamheid.

Problemen met schulden, gezondheid, opleiding en huisvesting kunnen tot zo’n negatieve optelsom leiden, dat mensen blijven ronddraaien in een vicieuze cirkel. Een uit Amerika overgewaaide methode moet die schier uitzichtloze situatie, vaak als gevolg van armoede, doorbreken.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen pas in staat zijn iets aan hun sociale en financiële problemen te kunnen doen wanneer de (verlammende) stress onder controle is.

Proef van een jaar

De gemeente Hoogeveen wil, samen met de Stichting Welzijnswerk en de Gemeentelijke Kredietbank Drenthe, via een proef van een jaar minimaal zestig inwoners helpen die schulden hebben en andere problemen op sociaal gebied. Vijftien speciaal getrainde medewerkers (coaches) gaan de deelnemers intensief begeleiden. De kosten van de proef zijn 90.000 euro. Eind mei wordt de gemeenteraad bijgepraat.

Wethouder Gert Vos noemt de Amerikaanse methode (Mobility Mentoring) ‘een baanbrekende toepassing’. ,,Maar’’, zegt hij, ,,we vertalen de aanpak wel naar de Hoogeveense situatie.’’ Over een jaar wil Vos dat ‘een substantieel deel’ van de deelnemers zich maatschappelijk beter zelf kan redden. ,,Maar cijfers zeggen niet alles. Ik ben ook erg benieuwd naar de verhalen en ervaringen van de inwoners.’’

Opvoeden, zonder machtsverhouding

Nieuw bij deze methode is dat de deelnemer zelf de doelen stelt die hij of zij wil behalen. De coach ondersteunt. ,,Het is een andere manier van dienstverlening’’, zegt Vos. ,,We proberen eerst de stress weg te nemen, focussen vervolgens op de oorzaken en maken dan een gezamenlijk stappenplan.’’ Het lijkt volgens Vos op opvoeden, maar zonder machtsverhouding.

Hulpverleners ervaren de effecten van langdurige stress op mensen met meervoudige sociale en financiële problemen vrijwel dagelijks. Afspraken worden vergeten of niet nagekomen, mensen nemen verkeerde besluiten of kunnen financiële verleidingen niet weerstaan. Stress kan mensen ook apathisch maken of juist snel boos. Vaak is het geen onwil, maar onmacht.

‘Een slechte variant van jezelf’

Uit de hersenwetenschap blijkt dat chronische stress door schulden en armoede, de ‘bedrading’ van het brein van mensen verandert. Dat beïnvloedt het geheugen negatief en maakt dat mensen geen overzicht kunnen krijgen en niet goed meer in staat zijn om doelgericht en probleemoplossend te handelen. Het maakt ‘een slechte variant van jezelf’, is de uitleg.

Aanhoudende stress werkt ook negatief door op de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Een brein kan zich geheel of gedeeltelijk herstellen door vaardigheden te oefenen, waardoor de negatieve spiraal doorbroken kan worden.

Beloning

Succesvolle vorderingen kunnen beloond worden met een waardebon van een winkelketen of (lokale) ondernemer.

Bron: https://www.dvhn.nl/drenthe/Hoogeveen-bestrijding-armoede-en-schulden-door-wegnemen-stress-24354709.html

Hoogeveen: bestrijding armoede en schulden door wegnemen stress