Workshop de effecten van (geld-)stress

29 april 2019 - Kalender

Het is belangrijk om financiële problemen vroeg op te sporen en aan te pakken. Niet alleen omdat schulden snel kunnen oplopen, maar ook omdat financiële zorgen stress veroorzaken. Financiële stress kan ertoe leiden dat mensen niet meer goed kunnen plannen. Financiele stress zorgt er ook voor dat je je moeilijk kan focussen en dat je impulsief reageert.
Geldzorgen gaan vaak gepaard met het gevoel dat je de controle over je leven (financiën) verliest. En wat heel jammer is, maar ook aangetoond is dat mensen met financiële zorgen minder geneigd zijn om financiële informatie te vergaren of hulp in te schakelen. Met andere woorden: mensen met financiële zorgen steken spreekwoordelijk kop in het zand.
Met al deze bewezen negatieve effecten van (geld)stress moeten we opnieuw kijken naar de procedures en regels. Want we bestempelen vaak mensen als ongemotiveerd wanneer iemand zijn afspraak vergeet, oorzaak kan de stress zijn en het kan helpen om nog even een herinnering te sturen. Of als iemand niet alle papieren of de verkeerde papieren bij elkaar heeft, oorzaak kan wederom de stress zijn waardoor iemand het overzicht kwijt is. Het kan helpen om dan bij iemand thuis af te spreken.

Als we stress verminderen, zijn mensen beter in staat om een weg te vinden voor het oplossen van hun problemen. En met het oplossen van die problemen ontwikkelen ze ook gezond financieel gedrag!

Tenslotte wordt inhoudelijk vertelt over de samenwerking met de gemeente Hoogeveen en het welzijnswerk over de pilot met de Mobility Mentoring methode.

Klik hier om je aan te melden.